Nieuwe verplichte waarschuwings pictogrammen vers pluimveevlees

 

De branche werd er al een tijdje op voorbereid, maar het is nu definitief. Met ingang van 1 januari 2023 wordt het voor verkopers van koelvers pluimveevlees verplicht een kader met pictogrammen en begeleidende tekst op of met het product mee te geven. De consument wordt op deze wijze gewezen op het belang van hygiëne bij het bewaren en bereiden van het vlees. Dat gebeurt met oog op risico's voor een infectie met salmonella of campylobacter. Bij niet-voorverpakte producten mag de goed leesbare waarschuwing op verpakkingsmateriaal/zakjes worden gedrukt, in de vorm van een rolsticker op de voor- of achterkant van de verpakking geplakt worden, of op een informatieblad, (kassa)bon of folder die aan de koper wordt meegegeven. De waarschuwingsplicht geldt niet bij diepgevroren pluimveevlees.

De verplichting voor het plaatsen van een waarschuwing op het etiket van pluimveevlees geldt al sinds 2001, maar de regels daarvoor worden aangepast. Dat gebeurt na een onderzoek van het RIVM naar de effectiviteit. Een ruime meerderheid van de ondervraagde consumenten bleek een waarschuwing op de verpakking van kippenvlees nuttig te vinden. Tevens werd vastgesteld dat vormgeving en plaats van de waarschuwing de effectiviteit van de boodschap kunnen versterken. Het Voedingscentrum heeft vervolgens een consumentenonderzoek laten uitvoeren naar een geschikte waarschuwingstekst en vormgeving. 

De verplichte pictogrammen per 1 januari 2023

Het Voedingscentrum heeft vervolgens een consumentenonderzoek laten uitvoeren naar een geschikte waarschuwingstekst en vormgeving. De resultaten van dat onderzoek zijn daarna nog besproken met het bedrijfsleven. Voorafgaand aan de introductie hebben KNS en de Poeliersbond het Ministerie VWS verzocht om de regeldruk en kosten te beperken door het mogelijk te maken om de waarschuwing op locatie van de verkoop te vermelden. Dus bijvoorbeeld in of op de toonbank, net zoals dat nu bij allergeneninformatie mogelijk is. Het ministerie is echter niet op dit verzoek in gegaan.

Op verzoek van KNS en de Poeliersbond is een MKB-toets uitgevoerd met meerdere leden van deze organisaties. Deze heeft er toe geleid dat de waarschuwing naast gedrukt op het zakje/verpakking ook via folders, flyers, stickers of een (kassa)bon bij het product mag worden meegegeven aan de klant.

Bron: KNS Slagers bond

Bel met de DIGI service dienst 020- 2361311

Dan kan een monteur het voor u instellen op het etiket of kassa bon van uw weegschaal!!